Timbuktu

Timbuktu er en by i Mali

Kultur i Mali

Kultur i Mali

Maliske musiktraditioner er hentet fra griotterne, der er kendt som ”mindeholdere”. Malisk musik er forskellig og har mange forskellige genrer. Nogle berømte musikere er koramusikeren Toumani Diabaté, guitaristen Ali Farka Touré, bandet Tinariwen og adskillige afro-pop-artister som Salif Keita, duoen Amadou et Mariam og Oumou Sangare.

Til trods for, at Malis litteratur er mindre kendt end musikken, har Mali altid været et af Afrikas mest livlige intellektuelle centrer. Malis litterære traditioner er hovedsageligt mundtlig, med jalis, der reciterer eller synger historier fra minder. Amadou Hampâté Bâ, Malis kendteste historiker, brugte meget af sit liv på at dokumentere disse mundtlige traditioner. Den kendteste novelle er Yambo Ouologuems Le devoir de violence, der vandt Prix Renaudot i 1968, men blev beskyldt for plagiat. Andre kendte forfattere fra Mali er Baba Traoré, Ousmane Sembene, Modibo Sounkalo Keita, Massa Makan Diabaté, Moussa Konaté og Fily Dabo Sissoko.

Kultur i Mali
Kultur i Mali

Den varierede hverdagskultur gengiver landets etniske og geografiske forskelle. De fleste maliere bærer flagrende, farverige dragter ’’boubous’, som er typisk vestafrikansk. Maliere deltager ofte i festivaler, danse og ceremonier. Ris og hirse er toppen af den malianske mad, der er stærkt baseret på fuldkorn. Korn forbederes ofte med sovse lavet af spinat-og baobabblade, med tomat eller med jordnød eventuelt tilsat grillet kylling, lam, okse eller ged. Malisk mad varierer efter region.

Den mest populære sport i Mali er fodbold der blev mere fremtrædende, efter at Mali var vært for African Nations Cup i 2002. De fleste byer afholder regelmæssige lege de mest populære nationalhold er Djoliba, Stad og Real. Uformel fodbold spilles ofte af unge med et bundt klude som bold. Landet har haft adskillige spillere på franske hold. Fx Salif Keita og Jean Tigana. Basketball er en anden populær sport Malis basketballlandshold for kvinder er det eneste afrikanske basketballhold, der dyster i Sommer-OL 2008. Traditionel brydning (la lutte) er også almindeligt, selv om interessen er faldet de senere år. Spillet wari, en variation af kahala, er en almindelig hobby.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *